Kezdőlap Utazás Legjobb Úticélok Extrém téli sportok adrenalinfüggőknek

Extrém téli sportok adrenalinfüggőknek

Ha unod már a síléceket, és a snowboardtudást sem akarod elsajátítani az éves rendes sítúra egy arra kijelölt napján, de nem szeretnél adrenalinfröccs nélkül maradni, akkor jöhetnek az extrém téli sportok, sporteszközök. Íme néhány ötlet a tradicionális telemarktól egészen az agyament bun-j-ride-ig.

 

1. Bobski

A sílécek és a szánkó keresztezésével már számtalan sporteszközt kitaláltak, és a használhatóbbak sorozatgyártásba is kerültek. Tavaly dobták piacra az egyik legújabb fejlesztést, a Bobskis nevű valamit. Ez a síléc, a bobszánkó és a snowboard elegye.

Az eszköz egy különleges anyagból, a polarpolból készült, amely könnyű, jól tűri a hideget és a hőmérséklet-változást. A Bobskis vezető élei a sílécekhez hasonlóak, hátsó része pedig a snowboardoknál már megszokott módon lekerekített, és egy kényelmes ülést is szereltek rá. A készítők szerint a cucc elsősorban a sebesség megszállottainak készült, mivel a könnyű súlynak és a jó irányíthatóságnak köszönhetően akár meredek pályákon is remekül használható. Ráadásul akár kis hóvastagságnál is működik már, nem kell feltétlenül félméteres friss hó hozzá.

2. Dual snowboard

A dupla hódeszka leginkább a sípályákról már évek óta jól ismert big footra hasonlít. A különbség az, hogy a két lábra külön csatolható eszköz rövidebb annál. Nem is igazán kettévágott snowboardról van itt szó, hiszen a Dual snowboard mindkét vége felfelé kerekített. Nagy előnye, hogy oldalsó helyváltoztatásnál nem kell idétlenül ugrálni, könnyen lépkedhetünk vele a hóban. A Dual snowboardhoz ráadásul nem kell lecserélni a már megszokott cipőnket, mert hagyományos kötéssel szerelik, így minden snowboardkötéssel kompatibilis.

3. Snowshoe

Az eszköznek – amelyet a francia nyelvterületen racquettes-nek hívnak – igazából még nincs is pontos magyar fordítása, és az előző sportokhoz képest talán kevésbé is extrém, de akinek egy sítúra alkalmával lehetősége nyílik rá, ne hagyja ki! A snowshoe – hótalp lehetne talán – tulajdonképpen a bakancsra, cipőre erősített, bordázott aljú műanyag talp, amely elvileg megkönnyíti a túrázást a szűz hóban.

Kezdetben az alpesi falvak lakói vesszőkből, később lécekből és erős kötélből összeállított – teniszütőszerű – keretet erősítettek a lábukra, amivel azt érték el, hogy nem kellett méterenként derékig merülniük a hóba. A modern hótalpakat már ennél karcsúbbra tervezték, igaz, a járás még így sem könnyű bennük. Az ütemes haladás valószínűleg nem fog sikerülni, kell egy kis gyakorlás a helyes lábtartás elsajátításához. Célszerű erős térdemelésekkel operálni, különben beakad a talp a hóba. Az sem jó, ha túlságosan közel van a két láb egymáshoz, mert olyankor összeakad az eszköz. Tehát enyhe terpeszben célszerű lépdelni, figyelve a helyes térdhajlításra. A legtöbb síterepen a helyi szolgáltatók kínálnak snowshoe-túrákat hosszabb-rövidebb távokon: ha tehetjük, próbáljunk ki egy éjszakai fáklyás sétát, az élmény garantált.

4. Telemark

Ugyan a telemark stílus ma már ritkaságnak – ezért talán extrémnek is – számít a sípályákon, de ez volt a mai modern sízés őse. A technikát egy Sondre Norheim nevű norvég úriember fejlesztette ki, aki Norvégia Telemark nevű tartományából származott.

Az északi ország azon a vidékén a síléceket nem sportolásra, vagy a szabadidő tartalmas eltöltésére használták, hanem közlekedésre, nagy távolságok leküzdésére. A telemark léceket ezért úgy alakították ki, hogy minél könnyebben lehessen mozogni velük. A bakancs csak az első kötésnél van rögzítve a léchez, így a sarok szabadon mozog, és a léc talpára akasztott fókaszőrrel hegynek felfelé is kiválóan lehet vele haladni.

A telemark lécekkel hiába is próbálnánk, nem tudunk a hagyományos léceknél megszokott technikával síelni: a völgylécet kanyarodáskor kissé előre kell tolni, míg a hegy felőli lécet teljesen hátra kell húzni, és a térd behajlításával szinte rátérdelni. A súlypont így alacsonyra kerül, és szép nagy ívben, ütemesen lehet kanyarodni.

5. Bun-J-Ride

Valószínűleg mind közül ez lehet a legextrémebb téli sport, és valóban csak a teljesen adrenalinfüggőknek ajánljuk. A Bun-J-Ride tulajdonképpen a síugrás és a bungee jumping keveréke. A nem mindennapi sport lényege, hogy a bátor vállalkozók egy síugró sáncról rajtolnak el, amely azonban nem egy havas lejtőben, hanem egy mély szakadékban végződik. Az ugrókra egy hevedert erősítenek, amelynek két oldalán egy-egy gumikötél van. Ezeket a sánc két oldalán futó drótkötél erősítik, így az elugrás után ezeken függ az ugró.

Az ugrás után nem marad más, csak a zuhanás a szakadék mélye felé, majd a mutatvány végén a drótkötelek segítségével finoman a völgy túloldalán lévő végállomáshoz siklik az ugró. A Bun-J-Ride-ot síléccel, snowboarddal vagy akár biciklivel is űzhetik a vállalkozó kedvűek.

Forrás: player.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

20 lélegzetelállító kerékpáros útvonal a világ körül

A kerékpározás népszerűsége az elmúlt pár évben újjáéledt akár mint közlekedési mód, akár mint szabadidős sport. A kerékpárosok azonban gyakran azt mondják, hogy unatkoznak az...

Európa legjobb bringás túraútvonalai

Vannak olyan vidékek, amiket kétségkívül bringával a legjobb bejárni. Itt jönnek Európa kifejezetten élvezhető és edzettségi szinttől függetlenül is bármikor teljesíthető bringás túraútvonalai. Utazz...

10 olcsó street food a nagy világból

Olcsó, hiteles és biztos befutó az Instán - szeretjük a street food-ot, ahogy te is. A street food nem csak nagyszerű módja annak, hogy...

A világ kedvenc ételei 12 ország konyhájából

Előfordult már veled, hogy külföldre utaztál, de nem tudtad, hogy mit érdemes enni az adott országban? Mutatunk néhány jellegzetes ételt, amik nem csak különlegesek,...

10+1 legjobb vízicsúszda a világban

Vízicsúszda - csak egy pár másodperces élmény. De az milyen pár másodperc már, te jó ég! Van extrém magas, szupergyors, villogó, duplahurkos, ugratós és...