Kezdőlap Eddigi utunk Dél-Afrika Városnézés Dél-Afrikában

Városnézés Dél-Afrikában

Déf-Afrika városnézés - JoburgA vidéki barangolások után jöjjön egy kis városnézés Dél-Afrikában. Nézzünk szét Pretoriában, aztán Johannesburgban!

PRETORIA

Dél-Afrika egyik fővárosa (a háromból) Pretoria. Ez egy többségében fehérek lakta, afrikaans város és terület, nekünk pedig megadatott a szerencse, hogy egy pretoriai születésű afrikaans, Johann kalauzoljon végig rajta minket. Johannt és magyar feleségét, Katit a dél-afrikai magyar klubban ismertük meg. Szeretettel gondolunk vissza a náluk töltött hétre, az órákon át tartó beszélgetésekre, marketing tanácsokra 🙂 Az egyik legkedvesebb afrikai élményünket nekik köszönhetjük.

Voortrekker-emlékmű

Ezt az emlékművet – ahonnan egyébként remek kilátás nyílik az egész városra – 1938-ban készítették arra a 6.000 bátor pionírra emlékezve, akik 1835-ban ökrös szekerekkel indultak el a szárazföld belseje felé. 27 panel ábrázolja a Voortrekkerek útját az anyaországból Dél-afrikába 1835-1852 között. A falak nem csak azt mutatják, hogy történt a nagy vándorlás, de a  telepesek mindennapi életét is bemutatják. Betekintést adnak a telepesek vallási hiedelmeibe, munkamódszereikbe és háborúk világába is.

Városnézés Dél-Afrikában - Pretoria , Voortrekker-emlékmű

A belső falak márványból vannak. Az alsó szinten található egy sír, azonban nincs test benne. A síron a „Vir Jou Suid Africa” ​​(„Mi érted, Dél-Afrika”) felirat található. December 16-án minden évben az épület tetején levő kis lyukon át besüt a nap és megvilágítja a sírt.

Kruger-ház

A második állomás Paul Kruger háza más néven a Kruger-ház, a néhai búr elnök, Paul Kruger pretoriai otthona volt.

Városnézés Dél-Afrikában: Pretoria, Kruger-ház

A Kruger-ház egyik igen nagy jellegzetessége, hogy a kor viszonyaihoz képest igen modern volt. Az egyik első olyan ház volt Pretoriában ahová áramot vezettek be.

A ház udvarán látható az elnöki vagon, melyet az elnök hat évig használt hivatalos látogatásaihoz.

Városnézés Dél-Afrikában: Az elnöki vagon, Kruger-ház, Pretoria

Union Buildings

Utolsó állomásunk pedig a Union Buildings (ejtsd: junion bildigz), ami 1910 óta a dél-afrikai kormány székhelye.

Városnézés Dél-Afrikában: Union Buildings, Pretoria

Nem szabad kihagyni a pretoriai állatkertet sem, ami persze gyerektársaságban az igazi.

Városnézés Dél-Afrikában - Pretoria állatkert ZOO

 

 

JOHANNESBURG

Johannesburg, másik nevén eGoli (az arany helye), a Dél-afrikai Köztársaság legnagyobb területű és legnépesebb városa. Itt a mai napi látni “arany hegyeket”, azaz korábban kitermelt aranybányák meddőhányóit.

Városnézés Dél-Afrikában: Johannesburg, aranybánya
Modern technikákkal újra átmossák ezeket a hegyeket, hogy kinyerjenek belőle annyi aranyat, amennyit csak lehet

A várost Jo’burg, Jozi és JHB néven is emlegetik a dél-afrikaiak. Johannesburg Gauteng tartomány székhelye, amely a leggazdagabb tartomány Dél-Afrikában és amelynek a legnagyobb a gazdasági ereje az egész Fekete-Afrikában.

A város egyike a Föld 40 legnagyobb metropoliszának, s Afrika egyetlen, hivatalosan is elismert világvárosa. Bár gyakran hiszik Dél-Afrika fővárosának, nem székhelye egyik fő hatalmi ágnak sem (a végrehajtó hatalom Pretoria, a bírói hatalom Bloemfontein, a törvényhozás Fokváros székhellyel működik), azonban itt székel a Dél-afrikai Alkotmánybíróság, Dél-Afrika legfelsőbb bírósága.

Johannesburgba a “rendszerváltás” után szegény feketék ezrei költöztek be, többek között Soweto-ból, ami Johannesburg legnagyobb fekete negyede. A bűnözés azóta ugrásszerűen megnőtt. Főleg a sűrűn lakott városrészekben több ingatlant elhagytak a tulajdonosaik, de menekültek a cégek és intézmények is (pl az értékpapírtőzsde), és a város szélén építettek ki új városrészt maguknak. A fehérek többsége a Joburg körül kiépült ún. csillagvárosokban (Alberton, Sandton, stb.) él, és szinte soha nem megy be a városba, azt mondják: “nincs miért!”

Közel 6 hónapos dél-afrikai tartózkodásunk alatt nem sikerült rávennünk (szinte) senkit még egy autós villámvárosnézésre sem. Már majdnem úgy volt, hogy hazajövünk Dél-Afrikából úgy, hogy nem jártunk Johannesburgban, de aztán Tamás barátunk tett velünk egy kört.

Jöjjön akkor Joburg képekben:

Városnézés Dél-Afrikában - Johannesburg
Városnézés Dél-Afrikában: Johannesburg – a várost működtetik, de szinte egy fehér embert sem látni az utcán…

 

Ha Afrika, akkor kötelező beszámolni a vadállatokról is! Induljunk vadászni, kapjuk puska- vagy inkább lencsevégre a BIG FIVE (ejtsd: big fájv – nagy ötös) tagjait! >>

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

20 lélegzetelállító kerékpáros útvonal a világ körül

A kerékpározás népszerűsége az elmúlt pár évben újjáéledt akár mint közlekedési mód, akár mint szabadidős sport. A kerékpárosok azonban gyakran azt mondják, hogy unatkoznak az...

Európa legjobb bringás túraútvonalai

Vannak olyan vidékek, amiket kétségkívül bringával a legjobb bejárni. Itt jönnek Európa kifejezetten élvezhető és edzettségi szinttől függetlenül is bármikor teljesíthető bringás túraútvonalai. Utazz...

10 olcsó street food a nagy világból

Olcsó, hiteles és biztos befutó az Instán - szeretjük a street food-ot, ahogy te is. A street food nem csak nagyszerű módja annak, hogy...

A világ kedvenc ételei 12 ország konyhájából

Előfordult már veled, hogy külföldre utaztál, de nem tudtad, hogy mit érdemes enni az adott országban? Mutatunk néhány jellegzetes ételt, amik nem csak különlegesek,...

10+1 legjobb vízicsúszda a világban

Vízicsúszda - csak egy pár másodperces élmény. De az milyen pár másodperc már, te jó ég! Van extrém magas, szupergyors, villogó, duplahurkos, ugratós és...