fbpx
kedd, június 25Kedvcsináló ötletek

Utazás lakóautóval Narbonne – Italia és Spanyolhon keveredése

Utazás lakóautóval Narbonne - Canale du MidiUtazás lakóautóval Narbonne. Szeles sportok, jó borok és finom falatok kedvelő, a természet imádói, vizek szerelmesei, barlangászok, állatkedvelők, fiatalok, sportosok, családosok… FIGYELEM! Narbonne és vidéke bemutatkozik…

 

Indulás: Marseillan Plage – 2013/04/02 kedd
Érkezés: Narbonne – 2013/04/02 kedd
Távolság: 70 km
Autópálya díjak: 0€, jó minőségű autóúton megyünk

 

Kiknek ajánljuk ezt a területet?

 

>> Elsősorban a szelek, és ezzel kapcsolatos sportok szerelmeseinek. Itt az egyik uralkodó szél a Tramontane (ejtsd: trámontán). Szinte nincs olyan nap, hogy ne fújna. Vitorlázók, szörfösök, kite-osok – ez maga a paradicsom! A tavaszi szünetben (április vége) Leucate-ban (ejtsd: lökát) kerül megrendezésre a Mondial du Vent (ejtsd: mondiál dü van) bajnokság.

Utazás lakóautóval Narbonne - Leucate, Mondial du Vent - plakátA 2013-as verseny plakátja

 

>> A borok és finom falatok kedvelőinek. Bármerre indulsz, az utak szőlőföldeken visznek keresztül, csak rajtad áll, hova térsz be egy kis borkóstolóra.

Utazás lakóautóval Narbonne - szőlőföldekSzőlő, dombok, tenger – nem rossz kombináció!

 

Az 5 híres szőlőtermelő vidék:

  • Terroir du Minervois (ejtsd: terroár dü minervoá)
  • Terroir Corbieres (ejtsd: terroár korbier)
  • Terroir Plaine et Delta de l’Aude (ejtsd: terroár plen é delta dö lod)
  • Terroir de La Clape (ejtsd: terroár dö lá cláp)
  • Terroir-decouverte de Fitou maritime (ejtsd: terroár dékuvert dö fitu maritim)

Utazás lakóautóval Narbonne - borok, Terroir du MinervoisTour Saint-Martin – Terroir du Minervois

 

Utazás lakóautóval Narbonne - L'Assiette du PaysA helyi éttermek 13 féle tájjellegű egytálétellel várják a betérőket, melyet egy pohár helyi borral öblíthetsz le (Assiette de Pays – ejtsd: ássziett dö péi).

 

Utazás lakóautóval Narbonne - L'Assiette du Pays, sok-sok finomságAssiette de pays – egy kis ínycsiklandó előzetes

 

A tengerparton pedig élvezheted a frissen fogott halakból, tengeri herkentyűkből készült finomságokat.

Utazás lakóautóval Narbonne - a tenger gyümölcseiOsztriga, kagyló, rák –  a tenger gyümölcsei

 

>> A természetkedvelőknek, ugyanis az ún. nagy Narbonne egy 80.000 hektárt felölelő tengerparti természetvédelmi parkban található. A Franciaországban megtalálható 4.700 növényfaj közül 2.000 itt található.

Utazás lakóautóval Narbonne - vizek világaVan itt tenger, tó, hegy, csatorna – mindenki megtalálja a kedvére valót

 

Tavak, tengerpart, Canal de la Robine (ejtsd: kánál dö lá robin), sólepárló, halászfalvak, lagúnák,… Bejárhatod a vidéket gyalogosan, biciklivel, robogóval, esetleg hajóval (Canal di Midi és Canal de la Robine – sétahajózás: www.lacapitaine.fr).

Utazás lakóautóval Narbonne - sólepárlás, GruissanGruissan – hegyekben áll a só

 

>> Akiknek a nyaralás egyet jelent a sütkérezéssel, és a strandolással. Élményfürdők (station balnéaire – ejtsd: sztászion bálnéer), és homokos strandok várnak rátok 50 km hosszan. Szezonban Narbonne-bol 1€-s buszjárat visz le a partra (kb. 15 km). Sőt! Szerveznek éjszakai járatokat is, hogy szabadon bulizhassatok a plage-on.

Utazás lakóautóval Narbonne - tengerpart
Utazás lakóautóval Narbonne – Narbonne Plage

Megjegyzés: a szél miatt nem ritka, hogy annyira lehűl a víz, hogy nem esik jól benne a fürdőzés, hiába van augusztusi kánikula…

 

>> Állatimádóknak, gyerekekkel érkező családoknak:

– Egy szelet Afrika: Réserve africain – Sigean (safari park): Több mint 3.800 állat 300 hektárnyi területen

Utazás lakóautóval Narbonne | Réserve africain – Sigean - Le Parc Australien – Carcassonne
Utazás lakóautóval Narbonne | Réserve africain – Sigean – Le Parc Australien – Carcassonne

 

…és egy szelet Ausztrália: Le Parc Australien – Carcassonne. Koalák, emuk, kenguruk – egy kis ausztrál életérzés

 

>> A barlangászokat és cseppkő fotósokat sok felfedezni való várja ezekben a barlangokban (a teljesség igénye nélkül):

  • Le Gouffre de Cabrespine (ejtsd: lö gufr dö kábröszpin)
  • La Grotte de Limousis (ejtsd: lá grott dö limuzi)
  • La Grotte de Fontrabiouse (ejtsd: lá grott dö fontrábiuz)
Utazás lakóautóval Narbonne -Csepkőbarlangok
Utazás lakóautóval Narbonne -Csepkőbarlangok

>> … és nem utolsó sorban azoknak, akik kíváncsiak az ókori római kultúra nyomaira: Via Domitia – Narbonne belváros: régi kereskedelmi útvonal Itália és Spanyolország között, és a Horreum – föld alatti raktár az i.e. I. századból, mely feltehetően a piac szerves része volt akkoriban 

Narbonne - az ókori római kultúra nyomában
Narbonne – az ókori római kultúra nyomában

 

Mi az eső áztatta Húsvét hétfő másnapján érkezünk Narbonne-ba (ejtsd: narbon). Szintén a couchsurfing.org oldalnak köszönhetően itt is pontos címre érkezünk egy angol-orosz  vegyes pároshoz, Nancy-hez és Sacha-hoz (ejtsd: nenszi és szása). Miután „bejelentkeztünk” házigazdáinknál, besétálunk a kb. 10 percre fekvő belvárosba.

 

Narbonne

Narbonne-t i.e. 118-ban alapították a rómaiak, majd megtették a Toulouse-tól Genováig terjedő terület fővárosává.

Narbonne volt az első, Itália határain kívüli főváros. Ebben az időben fontos kikötő is volt Narbonne.

Narbonne - séta a belvárosban
Narbonne – séta a belvárosban: A Canal de la Robine háttérben a Pont Marchand-nal – régen ezen a hídon vezetett keresztül a Via Domitia kereskedelmi útvonal; valamint a Cathédrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur: itt szerezzük meg 3. El Camino-s pecsétünket

 

Városnézés Narbonne-ban
Városnézés Narbonne-ban: Ezen a vidéken gyakoriak a „lapos” harangtornyok – Palais des Archeveques (Érseki Palota), és a piac

 

Érdekes ez a római kori hangulat alig 150 km-re a spanyol határtól. Azért a piacok lacikonyháján a spanyol ízek dominálnak:

Narbonne - gasztronómia
Narbonne – gasztronómia: Paëlla tenger gyümölcseivel, és Tintahal töltve paradicsom szósszal és rizzsel (encornet farci)

 

Narbonne – Kirándulások Narbonne-ból:

– Narbonne Plage: leginkább a nyári hónapokban „él” ez a tengerparti városka, szezonon kívül szinte halott.

Narbonne plage
Narbonne Plage | …egy kis térképes segítség. Ez a terület is bővelkedik vizekben csakúgy, mint korábbi állomásunk (Marseillan-Béziers). Van itt tenger, belső tavak és csatornák.

 

Gruissan és Gruissan Plage (ejtsd: grüisszan). Itt kicsit nagyobb az élet köszönhetően a piacnak.

Gruissan és Gruissan Plage
Gruissan és Gruissan Plage: Tour de Barberousse, Gruissan látképe és és a cölöpökön álló házak – akár a Tisza partján is lehetnénk

A település érdekessége, hogy az óváros ma is őrzi a középkorban népszerű körkörös építkezési stílust. A fenti képen láthatod a körkörös Gruissan-t felülről, középen a vár maradványával. Itt található a vidék egyik sólepárló telepe, melyet összekötöttek egy osztriga kóstoló-vásárló étteremmel.

Gruissan Tengerpart Osztriga
Tengerpart, napfény, osztriga… mi kell még?

 

Az Étang de Bage et de Sigean (ejtsd: étan dö bazs é dö szizsan) elnevezésű belső tó túlsó partján pedig Peyrac de Mer, Sigean és Port la Nouvelle (ejtsd: pejrak dö mer, szizsan, por lá nuvell).

Sigean egyik nevezetessége a Réserve Africaine (ejtsd: rézerv afriken – Afrikai rezervátum), kiváló program családosoknak. Az első részét szafari szerűen autóval lehet bejárni, hogy felfedezhessük a zsiráfokat, oroszlánokat, fehér rinocéroszokat. A második terület már a gyalogosoké, itt többek között rózsaszín flamingók, elefántcsordák, aligátorok láthatók.

Nekünk egy német zarándok, Frank fog eszünkbe jutni erről a helyről. Frank kb. 15 éve járja gyalog és biciklivel az El Camino-t, és más zarándok utakat. Nyitottsága, hite és bizonyossága példaértékű.

 

Az un. Cathar-vidéken számos várral, apátsággal, monostorral találkozhatunk.

Pays Cathar - Abbay de Fontfroide – cisztercita apátság a XII. századból
A Pays Cathar állomásai és az Abbay de Fontfroide, cisztercita apátság a XII. századból, alig 10 km-re Narbonne-tól nyugatra.

 

 

A „katarizmus” egy középkori keresztény mozgalom. Katharoknak (vagy kataroknak) nevezték a 10. század közepén a dél-franciaországban feltűnő vallási mozgalom tagjait.

Nevüket maguk a görög „katharosz” = „tisztultak” (tiszta, tökéletes jelentésben) szóból eredeztetik, míg ellenségeik, a római katolikusok, a latin „cattus” = „macska” szóból származtatják a mozgalomnak az eretnekséggel és boszorkánysággal való összekapcsolása érdekében. Egyik legkorábbi dél-franciaországi központjukról, Albiról albigenseknek is nevezték őket.

Utazás lakóautóval Narbonne - Croix Occitane
Utazás lakóautóval Narbonne – Croix Occitane

 

Az „okcitán kereszt” vagy „Languedoc-i kereszt”, a kathar mozgalom egyik jelképe. Ezen a vidéken ma is sokfelé látható. A katolikus irtóháborút megelőző időben a Saint-Gilles grófok, Toulouse és Languedoc grófjainak címerében szerepelt.

 

Nekünk nem lett a kedvencünk Narbonne városa. Ehhez valószínűleg hozzájárult a kellemetlen szél, ami még a napsütötte órákat is jelentősen lehűtötte, a „szezon előtti csend”, illetve az, hogy nem szolgált a város túl sok újdonsággal számunkra.

Itt érik meg bennünk a gondolat, hogy mi is a szerepe/feladata egy városnak a saját lakosaival és az odaérkezőkkel szemben. Ez pedig nem más, mint szolgáltatni. Olyan ez, mint egy jó háziasszony. Szívesen fogad, eléri, hogy bőséggel fogyasszunk, jóllakjunk, marasztal, mi pedig alig várjuk, hogy visszajöhessünk. Újra és újra. Nem csak szezonban… Ez a fajta szolgáltatás hiányzott itt nekünk.

Árammal és vízzel feltöltekezve indulunk Carcassonne (ejtsd: karkasszon) középkort idéző városába.

 

Kövess bennünket itt: Carcassonne – a középkor szellemében

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük