fbpx
csütörtök, október 5Kedvcsináló ötletek

Járművek, közlekedés Dél-Afrikában

Járművek, közlekedés Dél-Afrikában: mobil orvosJárművek, közlekedés Dél-Afrikában | Dél-Afrikában az egyik luxuscikk a séta. Nekünk a biztonság után rögtön ez hiányzott a legjobban, hisz franciaországi napi rutinunk része 5-10 km gyaloglás. Itt az autó elengedhetetlen…

 

Dél-Afrikában a járműveket illetően is nagyobb nagyságrendekben gondolkodnak. Összességében elmondható, hogy jó állapotú a járműpark az országban. Nem túl sok a lepukkant kocsi (azért olyan is van), köszönhetően a feketék számára igen kedvező autóvásárlási hiteleknek.

Jellemzően erős, nagy testű és teljesítményű autókkal járnak az emberek. Előszeretettel választják a 4×4 terepjárókat, vidéken sok a bakki és a truck (ejtsd: baki és trak), ezek elengedhetetlenek a farmos életben a beszerzéshez, szállításhoz, mindegy mi a rakomány:

Járművek, közlekedés Dél-Afrikában: trucks, bakkies, terepjáró
Járművek, közlekedés Dél-Afrikában: trucks, bakkies, terepjáró…

 

Járművek, közlekedés Dél-Afrikában - tűzoltó autó
A tűzoltóknál sem viccelnek…

Rengeteg ún. taxi, azaz kisbusz van Dél-Afrikában. Ezekkel oldják meg a tömegközlekedést, amit főként feketék vesznek igénybe (mi egy fehér embert sem láttunk taxival utazni…). Ritka, hogy ezek a taxik valahol ne legyenek megnyomva, ne lógjon a sárhányó, stb.

 

Járművek, közlekedés Dél-Afrikában - taxi, a feketék tömegközlekedési eszköze
Dél-afrikai tömegközlekedés taxival

Érdemes rendkívül figyelmesen vezetni, mert a helyiek szerint a feketék nagy része veszi a jogosítványát, de vezetni nem tud. Nagyon sok a baleset, és többségük igen nagy.

Sok olyan jellemzően indiai és kínai autót láttunk, amikkel Európában nem lehet találkozni.

Járművek, közlekedés Dél-Afrikában - kínai és indiai autók Dél-Afrikában
Tata, Mahindra… csupa Európában ismeretlen márka

Dél-Afrikában a kamionok is 1,5-szer hosszabbak, mint Európában, nem is beszélve az ún. „kamion vonat”-okról, amiket nem sok helyen lehet látni a világon (aki járt már Ausztráliában, annak lehetett rá esélye).

 

Járművek, közlekedés Dél-Afrikában - kamion-vonat
A végeláthatatlan „kamion-vonat” elképesztő méretű és súlyú tárgyakat szállít. Előzés? Felejtsd el!

Járművek közül (európai mércével mérve) elég kevés motort, még kevesebb robogót láttunk, és nincs nagyon elterjedve a babakocsi sem. A gyerekszállítást a feketék megoldják egy nagyméretű törölköző, kendő vagy pléd segítségével. A csomagszállítással sem bajlódnak túl sokat. Nagy méretű és súlyú terheket elvisznek a fejükön.

 

Járművek, közlekedés Dél-Afrikában: gyerek a háton, csomag a fejen
A szimpla gyerekes, és a gyerek-csomag kombináció…

 

Közel fél éves dél-afrikai kalandunk alatt csak 2 lakóautót láttunk, egy picivel több lakókocsit, persze afrikai stílusban. Ellátogattunk lakókocsis-kempinges boltokba is, az eredményt itt találod >>