Kezdőlap Eddigi utunk Dél-Afrika Megérkeztünk Dél-Afrikába!

Megérkeztünk Dél-Afrikába!

Megérkeztünk Dél-Afrikába - protea, Dél-Afrika egyik szimbólumaMegérkeztünk Dél-Afrikába! Korábban még csak egyszer jártunk afrikai országban, még pedig Marokkóban. Ott is riogattak minket indulás előtt az arab mentalitással, meg hogy ne együnk, ne igyunk semmit… mégis remekül éreztük magunkat. Most eljött az ideje, hogy kialakítsuk a saját nézőpontunkat Dél-Afrikával kapcsolatban is. Ó, Afrika – ugorjunk fejest!

Már érkezésünk napján az étterembe menet feltűnt, hogy Joburgot (ejtsd: dzsoburg, Johannesburg beceneve) magunk mögött hagyva milyen óriási tereket lehet belátni. Nem akad bele a szem unos-untalan valamilyen mesterséges tereptárgyba, mint Európában.

Miután angol fennhatóság alatt (is) állt az ország, itt is a “rossz” (azaz a jobb) oldalon közlekednek a járművek, akár Angliában. Még a mozgólépcsőkön is fordítva van a fel és a lemeneti oldal…

Megérkeztünk Dél-Afrikába! - Johannesburg, Joburg
Johannesburg – Az úthálózat fejlett, és jó minőségű

Következő furcsaság a pincérek száma az étteremben. A kb. 40 fős étteremben, ahol reggeliztünk, minimum fekete 10 pincér várt a vendégekre. Ettől persze még senki ne gondolja, hogy gyors is a kiszolgálás… Később kiderült számunkra, hogy ezt itt bevett szokás, és nem kirívó eset.

Az étterem parkolójában szintén nyüzsögnek a feketék. Vigyáznak a kocsidra, segítenek bepakolni vásárlás után, visszatolják a bevásárló kocsit helyetted (a kocsi egyébként nem fizetős), segítenek ki-, és beparkolni. Ők ezért nem kapnak fizetést a shopping centertől, csak annyi pénzhez jutnak, amennyit az autósoktól kapnak. A helyieknek erre mindig van pár rand aprójuk a zsebben.

Reggeli után még egy órás autózás, és megérkeztünk szállásadónk, Tibi farmjára, ahol birtokba vettük afrikai cottage-unkat (ejtsd: katidzs).

Városi gyerekek lévén a farm mindkettőnknek újdonság. 4 hektáron van itt motel, benzinkút, shop, büfé, műhely, és egy sor állat: kecskék, libák, macskák, kutyák, borjúk, csirkék, nyulak, békák…, és akkor még nem tettünk említést az egzotikusabb “házi” fajtákról, mint pókok, kígyók, sárkánygyíkok, stb.

Az első napjaink akklimatizálódással telnek, ugyanis közel 2.000 méter magasban vagyunk, így kevesebb az oxigén, amitől ránk száll az álomkór.

Hazai ízeket varázsolunk az asztalra. Készül a birkapörkölt (itt nincs az a jellegzetes faggyús íze-szaga a birkahúsnak), a házi kenyér, és a frissen fejt kecsketejből a sajt…

Megérkeztünk Dél-Afrikába! Hazai ízek az asztalon
Házigazdánk, Tibi már alig várja a magyaros ízeket. Ez életem első birkapörije – jó lett!

Kisebb kirándulásokat teszünk, és kezdünk megismerkedni a környezettel is. Sort kerítünk az első bolhapiacozásra “fekete módra”, és az első vadászatra is:

Megérkeztünk Dél-Afrikába! Kirándulás, bolhapiac, vadászat
Első hetek afrikai módra

Sok mindenhez hozzá kell szoknunk. Ilyen például a fekete munkások állandó jelenléte a farmon (és mindenütt, hisz ez egy fekete kontinens): fekete a bejárónő, a büfében az eladók, a kertész, itt fehér ember a munkát csak irányítja.

Sok a munkás kéz, elég olcsó a munkaerő, így nem csoda, hogy minden feladatra 4-5x annyian jutnak, mint pl. Magyarországon, és nem egyszerűsítik, automatizálják a munkafolyamatokat.

A ritmusuk azonban messze van az európaitól. Mi nem élünk ideges-rohanós életet, de ezt a lassú tempót nehezen szoktuk meg. Amúgy a boltokban, éttermekben, bankokban, stb. dolgozó feketékről elmondható, hogy kedvesek, tiszták, jó hangulatban végzik a dolgukat, bár semmit nem kapkodnak el. Elég a legkisebb muzsika, és máris dalra fakadnak, táncra perdülnek.

Európaiként nem vagyunk hozzászokva, hogy mindent más csináljon helyettünk. Itt a fehér embert kiszolgálja a fekete: takarít, beveti az ágyat, mosogat, szerel, kecskét fej, zacskóba pakolja, amit bevásároltunk, cipel, rakodik. Csak győzd kivárni!

…és ez még csak egy kis ízelítő 🙂 Fedezd fel velünk, milyen az élet Dél-Afrikában! >>

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

20 lélegzetelállító kerékpáros útvonal a világ körül

A kerékpározás népszerűsége az elmúlt pár évben újjáéledt akár mint közlekedési mód, akár mint szabadidős sport. A kerékpárosok azonban gyakran azt mondják, hogy unatkoznak az...

Európa legjobb bringás túraútvonalai

Vannak olyan vidékek, amiket kétségkívül bringával a legjobb bejárni. Itt jönnek Európa kifejezetten élvezhető és edzettségi szinttől függetlenül is bármikor teljesíthető bringás túraútvonalai. Utazz...

10 olcsó street food a nagy világból

Olcsó, hiteles és biztos befutó az Instán - szeretjük a street food-ot, ahogy te is. A street food nem csak nagyszerű módja annak, hogy...

A világ kedvenc ételei 12 ország konyhájából

Előfordult már veled, hogy külföldre utaztál, de nem tudtad, hogy mit érdemes enni az adott országban? Mutatunk néhány jellegzetes ételt, amik nem csak különlegesek,...

10+1 legjobb vízicsúszda a világban

Vízicsúszda - csak egy pár másodperces élmény. De az milyen pár másodperc már, te jó ég! Van extrém magas, szupergyors, villogó, duplahurkos, ugratós és...