Kezdőlap Eddigi utunk Utazás lakóautóval Provence - A nagyváros után a valódi Provence!

Utazás lakóautóval Provence – A nagyváros után a valódi Provence!

utazás lakóautóval Provence - Olajfák és levendulaUtazás lakóautóval Provence. Mediterrán fenyők, szőlőskertek, olajfa ligetek, kabócák zenéje és az elmaradhatatlan levendula, minden formában és mennyiségben! Megérkeztünk Provence-ba…

 

 

Indulás:  La Ciotat – 2013. február 1.
Érkezés: Bouc Bel Air – 2013. február 1.
Távolság: 55 km
Autópálya díjak:1,80€

Utazás lakóautóval Provence. Még  La Ciotat-ban kinézzük a következő állomást. Rátalálunk egy belső tóra, annak a partján tervezünk megállni. A cél: Vitrolles (ejtsd: vitroll).

Meglepetésünkre egy ipari körzetbe cseppenünk, a tópart pedig szinte megközelíthetetlen. Nincs más hátra, menni kell tovább.

Előtte azonban beszerzünk 2 teli gazpalackot, ugyanis a novemberben vásároltak kifogytak. A két 11 literes gázpalack több mint 3 hónapig bírta mindennapos főzéssel, a fűtéssel, és erről működik a hűtő is.

Végül Bouc Bel Air (ejtsd: bukbeler) csendes kis lakónegyedében parkolunk le. Örömünkben kevésbé osztoznak a helyi lakosok, így másnap délelőtt tiszteletüket teszik nálunk a rendőrök. Nagyon korrektek, őket nem zavarjuk, de presztízsből muszáj eljárniuk. Segítenek helyet is keresni. Végül a főtér mellett egy dombon levő parkolóban találunk helyet.

utazás lakóautóval Provence - Bouc Bel Air főtér
Bouc Bel Air – főtér

utazás lakóautóval Provence - Bouc Bel Air látkép

Később még visszakirándulunk Bouc Bel Air-be (ejtsd: bukbeler). Van itt a Dectahlon áruház mellett egy “Oxylane” névre hallgató sportfalu, ahol sokféle sportot lehet gyakorolni. Jó kezdeményezés.

utazás lakóautóval Provence - Bouc Bel Air Oxylane logo

utazás lakóautóval Provence - Bouc Bel Air Oxylane village

 

Innen kirándulunk még egyet Marseille-be.

utazás lakóautóval Provence - Marseille Vieux PortMarseille – Vieux Port (régi kikötő)

utazás lakóautóval Provence - Marseille If vára If vára

utazás lakóautóval Provence - Marseille, Vallons des AuffsVallons des Auffs

Találkozunk Péter egyik gyerekkori cimborájával, Csabival. Még nyíregyházi az ismeretség, bár hosszú évek után először Nizzaban, majd Aix-en-Provence-ban találkozik a két fiú.

utazás lakóautóval Provence - Éguilles, Csabi

Csabi hosszú évek óta él Franciaországban. A bátyja nyomdokaiba lépve a francia idegen légiónál indult pályafutása, most pedig civilként masszőrnek tanul. Elég éles profilváltás…

utazás lakóautóval Provence - Éguilles, idegen légió

Csabi Éguilles-ben bérel egy kis házat. Megkérdezi a főbérlőjét, beállhatunk-e az udvarra néhány napra, míg feltöltjük az akkumulátorokat (megjegyzés: 2012. novembere óta nem voltunk áramon, és még mindig működött mindenünk!).

Egy üveg bor ellenében jöhetünk néhány napra, amiből végül néhány hét lesz. Ez az első élményünk egy valódi provence-i tanyán.

utazás lakóautóval Provence - Éguilles, Heidinél
A Heidi-rezidencia udvara

utazás lakóautóval Provence - lakóautó Provence-ban
Iorek Heidiék udvarán

Heidi szereti, ha tele van a ház. Többször is lesz alkalmunk közösen vacsorázni nála. A társaság mindig nemzetközi, 4-5 nyelven folyik a társalgás.

utazás lakóautóval Provence - Éguilles, vacsi
Vacsora Heidinél

Az egyik ilyen alkalommal kapunk Heiditől egy emlékkönyvet, ide gyűjtjük innentől a beírásokat azoktól a régi és új ismerősöktől, akikkel út közben találkozunk.

Csabi nagyon jó vendéglátó. Frissen sült kenyér illata fogadja a hozzá belépőt. Ehhez kisvártatva keveredik egy kis székelykáposzta “aroma”, majd sort kerítünk a kocsonyafőzésre is.

utazás lakóautóval Provence - LED gyártásKészülnek a LED-sorok

 

Hiába, jól esnek a magyar ízek, főleg olyan társaságban, akik tudják ezt értékelni! Finom falatokkal, anekdotázással, barkácsolással, és a lakóautó upgrade-elésével telnek a napok.

A két fiú fúr-farag, boros ládából lesz szélfogó, LED-sorbol gyártják a  lakóautó fényeit. Megrendeljük a robogóba is az égőt, amit Csabi szerszámaival sikerül szétbontani. Ekkor derül ki, hogy a korábban beszerzett égővel semmire se megyünk…

Éguilles-ből bekiránduljuk a környéket

utazás lakóautóval Provence. Első állomásunk Aix-en-Provence (ejtsd: eksz-an-provansz) a kb. 1000 m magas Saint Victoire-hegy által védett helyen, Marseille-től 30 km-re északra fekszik. Provence egykori fővárosa ma gyógyfürdőhely, a művészetek, a kutak és a platánok városa.

Aix-en-Provence

utazás lakóautóval Provence - Aix-en-Provence, Cloitre St-Sauveur

utazás lakóautóval Provence - Aix-en-Provence címereAix-en-Provence címere

utazás lakóautóval Provence - Aix-en-Provence a térképen

Utazás lakóautóval Provence – Aix-en-Provence, Franciaország

utazás lakóautóval Provence - Aix-en-Provence, Fontaine de la Rotonde

Fontaine de la Rotonde

  utazás lakóautóval Provence - Aix-en-Provence belváros

utazás lakóautóval Provence - Aix belvárosa

  Aix-en-Provence egy ínyencsége a Calisson d’Aix. Ez a finomság aszalt sárgadinnye, darált mandula, és cukormáz egyvelege. utazás lakóautóval Provence - Calisson d'Aix

utazás lakóautóval Provence - Calisson d'Aix-en-Provence

 

Utazás lakóautóval Provence  – következő megállónk:

Salon-de-Provence

Utazás lakóautóval Provence - Salon de Provence, La Fontaine Moussue de nuit La Fontaine Moussue de nuit

Utazás lakóautóval Provence- Salon-de-Provence címere

Utazás lakóautóval Provence - Salon de Provence, logo

 

Gyere, sétálj velünk egyet!

Utazás lakóautóval Provence - Salon de Provence, fémszerkezetes harangtornyok A harangtornyok gyakran ilyen fémszerkezetből állnak a gyakori, erős szél miatt. Utazás lakóautóval Provence - Salon de Provence, szökőkútA látszat néha csal! Ez nem fa, hanem egy mohával befuttatott szökőkút

Utazás lakóautóval Provence - Salon de Provence, régi városkapu

A régi városkapu

Utazás lakóautóval Provence - Salon de Provence, vár

Utazás lakóautóval Provence - Salon de Provence, információs táblák
Ilyen táblák kalauzolnak végig a városon

Utazás lakóautóval Provence - Salon de Provence, Nostradamus emléktábla
Itt élt és halt meg Nostradamus

 

Salon de Provence-ban (ejtsd: szalon dö provansz) meglátogathatunk egy 1900 óta működő szappangyárat. A bolt és az ingyenes múzeum minden nap nyitva áll, míg magát a gyárat hétfő és csütörtök délelőtt lehet végigjárni.

Utazás lakóautóval Provence - Salon de Provence, szappangyár bejárata
A szappangyár bejárata 

Utazás lakóautóval Provence - Salon de Provence, szappanfőzés Nem túl étvágygerjesztő… – így főzik a szappant

Utazás lakóautóval Provence - Salon de Provence, kész a szappan!…és a végtermék!

Profitálva abból, hogy korlátlan energiával ellátott a konyha Csabinál, és neki sincs sütője, nekilátunk kikísérletezni néhány, hagyományosan sütőben készítendő étellel.
Készítünk tepsis krumplit, pizzát, rakott krumplit serpenyőben. Sőt, még kenyeret is sütöttünk a Szent Jupát legénységének receptje alapján.

Utazás lakóautóval Provence - serpenyős rakott krumpli recept
Serpenyős rakott krumpli

Utazás lakóautóval Provence - serpenyős pizza recept
Serpenyős pizza

Fellelkesülve azon az ötleten, hogy ismerősnél állomásozzunk a továbbiakban is, rápattanunk a www.couchsurfing.org honlapra. Ennek az oldalnak az a célja, hogy összehozza a pár éjszakára szállást keresőket olyanokkal, akik szívesen kiadják a kanapéjukat. Eljön itt is a búcsúzás ideje. Csabi Magyarországra, mi pedig Avignon (ejtsd: avinyon) felé indulunk.

Utazz velünk a pápák városába, Avignon-ba! Pápák, rómaiak, bikák

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

A 6 legnépszerűbb úti cél szilveszterre

Te tudod, már hol leszel idén december 31-én mikor éjfélt üt az óra? Ha még nem, a most következőkben bemutatunk hat olyan mesés várost,...

Karácsonyi üdvözlet – Karácsonyra – Nektek!

Karácsonyi üdvözlet: Útra kélt az erdő ezer fenyőfája örömet szerezni szerte a világba. Meghittség, boldogság, szeretet és béke legyen a családod örökös vendége! Boldog...

A 8 legfurcsább szilveszteri szokás a világon

El tudod képzelni, hogy az újévi pezsgődben papírdarabkák úszkáljanak vagy, hogy ordibálva dobáld ki az ablakon a használt cuccaidat szilveszterkor? Olvass tovább, ha kíváncsi...

Karácsonyi menük a világ körül

A karácsonyi menü sok családban évtizedekig változatlan marad, sokaknál a halászlé és a töltött káposzta nélkül nem is lenne teljes az ünnep. De vajon...

20 lélegzetelállító kerékpáros útvonal a világ körül

A kerékpározás népszerűsége az elmúlt pár évben újjáéledt akár mint közlekedési mód, akár mint szabadidős sport. A kerékpárosok azonban gyakran azt mondják, hogy unatkoznak az...