fbpx
Kezdőlap Utazás Világjárók sorozat Készíts saját lakóautót és járd be a világot – mentőautóból lakóautó lépésről-lépésre

Készíts saját lakóautót és járd be a világot – mentőautóból lakóautó lépésről-lépésre

Világjáróshake bloggerei, egy ex-mentőautót lakóautóvá alakítva már több, mint 30.000 km-t tettek meg Európa és Törökország partjai mentén. Hogy hogyan született meg a gondolat, hogy egy lakóautóval vágjanak neki Európának arról már olvashattatok. Most pedig egy kis gyakorlati segítség jön, hogyan és mennyiből lehet átalakítani egy furgont lakóautóvá. 

Megtalálni a (lakó)autók között az igazit? Meglátni és megszeretni? Hát, ez ebben a témában sem egyszerű dolog.

Ki gondolta volna, hogy egy autó vásárlás is annyi fejtörést tud okozni, mintha ingatlant szeretne venni az ember? Esetünkben mondjuk ez igaz volt, hisz a leendő otthonunkat kerestük, csak négy keréken. A tavasz kezdetével elkezdtük bújni a hirdetéseket először belföldi, majd külföldi oldalakon is. Hozzáértésünk híján hamar rá kellett jönnünk, hogy bizony szükségünk lesz szakemberekre, ha jót akarunk magunknak. Ki is kértük néhány ismerős véleményét, hogy milyen műszaki paraméterekkel érdemes böngésznünk az eladó autók között. Ehhez még hozzátettük a mi elvárásainkat is, de a lista még így is hatalmas volt.

Gondolatban úgy ütemeztük, hogy már április elején lesz egy használt, kicsit lepukkant, de könnyen átalakítható furgonunk. Ez persze közel sem így alakult. Minden nap nézegettük a hirdetéseket, összehasonlítgattuk őket, ábrándoztunk, hogy mit hogyan alakítanánk át, miként rendeznénk be. Mire épp beleszerettünk volna egybe, addigra biztos, hogy mások gyorsabbnak bizonyultak és lecsaptak rá. Nehezen éltük meg ezt az időszakot, szerettük volna, ha már kézzelfogható bizonyítéka van az elhatározásunknak.

A döcögős út alatt volt néhány sikertelen próbálkozásunk, ahol vagy át akartak verni minket, vagy közel sem az a látvány fogadott, mint a hirdetésben, nem beszélve a nem létező funkciókról. Itt nagy segítség volt, hogy egy megvásárolni kívánt furgont elvittünk a szervizbe, ahol alaposan átnézték és meggyőztek, hogy ebbe nem éri meg invesztálni, másik két furgont pedig a helyszínen nézettünk át szakemberekkel, akiknek persze ki kellett fizetni a kiszállási díját, de mégis spóroltunk vele, hogy nem az alkalmatlan járművet vettük meg. Ezeket a köröket mindenképpen ajánljuk azoknak, akik hasonló cipőben járnak, mert a rejtett hibákkal megvett jármű szervizelése később sokkal többe kerülhet, mint az állapotfelmérés.

Már több hónapja vágyakoztunk egy lakóautó után, amikor egy májusi napon, megakadt a szemünk egy mentőautón. Vegyünk egy mentőautót? Vajon a szirénája még működik? Megnézzük? Nézzük! Melyik kerületben is van? Ja, hogy nem is Budapesten? Valamit, valamiért, irány Szeged!

Ahogy leparkoltunk az autókereskedés parkolójában már messziről kiszúrtuk. Nagy izgalommal közelítettük meg, s amikor kinyitották a hátsó részt és először léphettünk be, éreztük, hogy ez az, megtaláltuk az igazit. Megvan!
Az eddig látott autókhoz képest tök jó állapotban volt, a meglévő bútorok is jó helyen voltak, fejben már be is rendeztük. A lényeg már megvolt, de a szokásos autóvásárlási körök még hátra voltak. Több Budapest-Szeged körbe került mire minden papírmunka elkészült, levizsgáztatták az autót, de megérte. Az előre tervezett áprilisi időponthoz képest pár hét csúszással ugyan, de tulajdonosai lettünk egy ex-mentőautónak. Hurrá! A neheze még csak most jött…

Hogy is rendezzünk be egy alig 6 négyzetméteres autót? Miket kell vinnünk, hogy úgy érezzük meg van mindenünk? 

Amióta eldöntöttük, hogy beköltözünk egy lakautóba, azóta rengeteg internetes oldalt, blogot olvastunk. Inspirálódtunk már átalakított autók fotóiból, DIY tanácsokat olvastunk. Erre úgy hozta a sors, hogy egy már félig berendezett, használt mentőautót vettünk, ami felülírta az üres autóba szánt elképzeléseinket. Túl jó helyen voltak a meglévő bútorok, tárolási lehetőségek ahhoz, hogy hozzányúljunk. Így cserélte fel a tervezés-kivitelezés projektet a felmérés-átalakítás-bővítés folyamata.
Bár több évig használatlanul állt az autó, ennek ellenére sok minden működőképes maradt a kocsiba. Volt világítás, működött a hűtés és fűtés funkció is. Felfedeztünk egy szellőzőt, több elektromos csatlakozót, külső fényszórókat. Jól üzemelt a motor, szólt a rádió.
Mindenképpen szerettük volna, ha napelemes rendszerről működne az áramellátásunk, és tervben volt, hogy ezt is mi készítjük el, de a meglévő rendszerhez nem szerettünk volna hozzányúlni, így az első és legfontosabb lépés az autó vásárlása utána egy villamossági szakember felkeresése volt.

Azért nem bírtunk magunkkal és még mielőtt levittük volna Kalocsára -úgy látszik, Budapest nem támogatta a lakóautós projektünket- szervizbe, kartondobozokból maketteztünk egyet a leendő lakóterünkbe, hogy mi hogyan nézne ki, merre álljon az ágyunk. Több napos méregetés, rajzolás és számolás után beszereztük az anyagokat és kezdődhetett a munka azon része, amit a két kezünkkel tudtunk hozzátenni. Ezt már nagyon vártuk!

A szülői ház kültéri garázsát ideiglenesen átalakítottuk műhellyé. Habár az elején nem tetszett a kórház-feeling, szép lassan kezdtük megkedvelni ezt a színvilágot, és ehhez alkalmazkodva választottunk fehér és kék árnyalatú színeket, feldobva a komor kéket. Lemostuk, lefestettük a belső falburkolatot, és indult a bútorgyártás! Pár saját és néhány kölcsön kapott szerszám segítségével fúrtunk, vágtunk, fűrészeltünk napokon át, hogy mire visszahozhatjuk a napelemekkel felszerelt autót, addigra már elkezdhessük beépíteni a saját készítésű bútorokkal. Sajnos a raktér keresztmetszete folyamatosan változik, így a legtöbb elemet igazítani kellett szerelés közben, de ahogy megszületett a kihúzható ágyunk kerete, már beindult minden!

A hálószobánk, ami tulajdonképpen az ágy volt az első, ami elkészült. Nagyon hasznos, hogy kihúzható lett, így tényleg csak akkor használjuk az ágy funkciót, amikor alszunk. Napközben tökéletesen megállja a helyét, mint egy nem hétköznapi kanapé. Arra törekedtünk, hogy minden létező kis helyet ki tudjunk használni, ezért az ágy alá kihúzható fiókokat terveztünk, amik pont akkorák, hogy kívülről rájuk lehet tolni 1-1 szék méretű zsámolyt, és egy asztalt, így ezek nem foglalnak plusz helyet az amúgy sem nagy lakterünkből.

Az ággyal szemközti falon az eredeti szekrényhez kiegészítésül még hozzá toldottunk egy szűk méternyi tároló részt, egy felhajtható asztalt, ami az ágyon ülve és a zsámolyokról is kényelmes magasságú étkezéshez, vagy társasjátékozáshoz. Ezekben a tárolókban, illetve az ágy melletti nagyobb fiókokban tartjuk a ruháinkat. A konyha feletti tárolóban vannak az ágyneműink, a plusz hálózsák, függőágy és kevésbé használt ruhaneműink. Ezek után már csak egy polc sort szerettünk volna az ágy fölé, de semmi többet, hogy maradjon elég terünk az autó belsejében is rossz idő esetén, ami mint később kiderült, jó ötlet volt!

Az amerikai konyhás lakrészünkből még hiányzott a konyha. A régen gyógyszereknek és kötszereknek fenntartott szekrényekbe bekerültek a fazekak, fűszerek, a hosszabb ideig is elálló, hűtés nélküli élelmiszerek. Vettünk egy mini gázrezsót, gázpalackot és egy mini hűtőt, valamint lett egy zárható kukánk. Mivel folyamatosan folyó vízzel nem rendelkezünk, ezért több kinti tárolóban tartjuk a víz készletünket, ami kb. 60 liter.

A „fürdőszobát” nálunk egy szekrény és egy normális méretű tükör szimbolizálja. Ide vannak dobozokba és neszesszerekbe bepakolva a tisztálkodáshoz szükséges cuccaink. A fürdést vagy lavorból, vagy felakasztható vizes palackból folyó hideg vízzel szoktuk megoldani, ha nincs a közelben éppen egy strand, ahol már működőképes a zuhany. Abban az esetben, ha túl zsúfolt lenne a környék, a kocsi hátsó két ajtaját kinyitva a rászerelt zuhanyfüggöny mögé elbújhatunk. Egyszer pedig a couchsurfing is segítséget nyújtott egy kiadós zuhanyzáshoz.

Mosni mosodákban szoktunk, vagy ismerősöknél. Ha nincs szárítógép, akkor a kocsiban teregetünk, de az egyáltalán nem praktikus.

Végül felkerült egy gitár a falra, kidekoráltuk a falfelületeket, szőnyeggel borítottuk a padlót. Függönyeink vannak, illetve hővisszaverők hűtik és fűtik a lakásunkat. Elsőre persze baromi picinek tűnt a lakórészünk, de minél több időt töltöttünk benne, annál elfogadhatóbbnak tűnik a mérete. Nagyon megszerettük! Összességében bő másfél hónap alatt átalakítottuk a mentőautót lakóautóvá, elvittük szervizeltetni és ennyi. Mindehhez kellet az, hogy már legyen benne világítás, működő elektronika, hogy legyenek benne bútorok, amik nagyban felgyorsították az előkészületeket. 2018.július 13-án útra keltünk.

Lakóautó átalakítás költségek

A legnagyobb tétel maga az autó vásárlása, amin elég sokat lehet spórolni, vagy bukni, attól függően, hogy mennyi rejtett hiba derül ki a vásárlás utáni nagy szerviz során. Mi olcsóbb autókat kezdtünk keresgélni, de végül inkább megemeltük a limitet egymillió forintra a jobb minőség érdekében, és a mentőautó meglévő felszerelései miatt hajlandóak voltunk még többet rászánni a kocsira, ami végül a papírmunkával együtt nagyjából 1.400.000- forint lett.

Ezzel a vásárlással megspóroltuk egy tetőablak beépítést, működő elektronika kiépítését, a belső burkolását, lámpák beszerelését, a bútorok és tárolóegységek kialakításának a felét, és még egy működő állófűtés is lett, amire nem is gondoltunk volna költeni. Összességében így nem költöttünk magára az autóra sokkal többet a tervezett egymilliónál.

A szerviz szerencsére nem tartozott a nagy tételek közé, mert egy olajcserével és pár aprósággal megúsztuk, összesen 60.000- forintot költöttünk.

A kocsin téli gumi volt, és az egyik kissé eresztett is, amit vulkanizálni kellett volna, így vettünk egy szett nyári gumit, ez a szereléssel együtt 100.000-.

A következő nagyobb tételt a napelemek és az elektromos rendszer jelentette, amit szakemberre bíztunk ismét. Nagyjából 400.000- forintért lett két napelemünk, két belső akkumulátorunk, egy inverterünk, és a motorról működő rendszer elemei is csatlakoztatva lettek a megújuló energiás rendszerhez. Emellett szereztünk egy olyan szakmai kapcsolatot is, aki sokszor segített nekünk az út során, amikor szükségünk volt rá.

Az átalakítás végső fázisához, a lakótér bebútorozásához csak az alapanyagokat kellett megvennünk, mert mindent mi magunk csináltunk. Körülbelül 100.000- forintból lett faanyagunk és egy méretre szabott jó minőségű matracunk.

Egyéb költségek közé tartozik még a gázpalack, gázrezsó, és egy jobb minőségű hűtő, amit mindenképpen érdemes beszerezni, de a többi már az egyéni igényeken múlik.

A vásárlás+átalakítás így összesen 2.100.000- forintba került, ami soknak tűnik, de cserébe lett egy autónk és egy lakásunk is egyszerre, amit minél tovább használunk, annál jobban megéri az árát.

 

Forrás:

vilagutazo.net/inspiracio/kaland/2019/04/29/keszits-sajat-lakoautot-es-jard-be-a-vilagot-mentoautobol-lakoauto-lepesrol-lepesre/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

7 LÉPÉS AZ EGO BEFOLYÁSÁNAK LEGYŐZÉSÉRE

EGO BEFOLYÁSÁNAK LEGYŐZÉSE 7 lépésben - Ebből a videóból megtudhatod, mi az a 7 javaslat, amelyek segítségedre lesznek, hogy túllépj az önteltség mélyen gyökerező...

Tenerifei ízek – Almogrote

Tenerifei ízek | Az almogrote kemény sajtokból, paprikából, olívaolajból, fokhagymából készülő feltét, amelyet főként pirított kenyérre kenve tálalnak. Az étel La Gomera szigetéről -...

Tenerifei ételek – Papas arrugadas con mojo

Tenerifei ételek | Ha tenerifei nyaralásodból hazatérvén nosztalgiával gondolsz a pikáns mártással (mojo picón) tálalt „ráncos” krumplira (papas arrugadas), az itt található recept alapján...

Tenerife – Különleges ételek, amelyeket ki kell próbálnod

Tenerife - különleges ételek | Ha meg akarod ismerni Tenerife lelkét, és a kanári emberek kultúráját, feltétlenül el kell merülnöd legalább egy kicsit a...

Karantén lakóautóban

Közel 2 hónap karantén lakóautóban - január 2-án érkeztünk meg Tenerifére, és pár hétre rá megérkezett a korona vírus és a karantén is. Kezdetben...

Nyomj egy like-ot! Köszönjük...