Kezdőlap FEATURED Iskolakezdés a világ körül

Iskolakezdés a világ körül

A világ legtöbb táján nagy az izgalom, hiszen sok helyen most kezdődik újra az iskola. Az ősz az új tanév kezdetét jelzi – vagy mégsem?

Számos országban teljesen másképpen néz ki egy tanév, mint Magyarországon. Óriási különbségek vannak abban, hogyan készülnek erre az időszakra a világ különböző országaiban. Iskolakezdés a világ körül – Nézzünk pár meglepő oktatási sajátosságot, ami legtöbbünk számára igencsak szokatlannak tűnhet.

 

1. Finnország

A finn oktatásról már sokszor hallottuk, hogy a világ egyik legjobb tanítási rendszere. Ott a diákok sokkal inkább úgy érzik, mintha játszóházba mennének szigorú iskola helyett, ez pedig tanulásra ösztönzi őket. A kötetlen oktatásban szintén fontos szerepet tölt be a tanár és az ő személyisége: sokan például nem vettek részt pedagógusképzésen, éppen azért, hogy később ne előre lefektetett szabályok szerint tanítsanak. Innentől kezdve pedig a legkülönbözőbb módszerek és segédeszközök kerülnek elő egy órán: a társasjátékok, a mesék vagy akár a szerepjátékok éppúgy a mindennapi oktatás részét képezik, mint a tankönyvek.

14 ok, amiért minden gyerek finn iskolában szeretne tanulni

 

2. Dél-Korea

Míg a finnek igyekeznek száműzni a technológiát az oktatásból, Dél-Koreában az iskolai órák legfőbb elemei a digitális eszközök. A koreai Gyeseong Általános Iskolában is alkalmazott érintőképernyős Samsung TS-3 okostáblát például nemcsak egyszerű ábrázolásra használják az tanárok, hanem azon keresztül információt és feladatokat osztanak meg a diákok tabletjein, akik így rögtön neki is állhatnak megoldani őket, illetve kérdéseket is feltehetnek. Az innovatív módszer eredményei magukért beszélnek: kutatások igazolják, hogy a diákok hosszabb ideig tudtak koncentrálni a tananyagra, valamint lelkesebben vettek részt az órai kommunikációban. Gondolkodásuk pedig a ma már megkerülhetetlen digitális tudással is gyarapodott.

 

3. Ausztrália

A 7 692 000 négyzetkilométeren elterülő Ausztrália jelentős része elsőre lakatlannak tűnő, sivatagos vidékből áll. Azonban még ezeken az elhagyatott területeken is élnek családok és kis közösségek, ahol a gyerekek akkor is részt vehetnek az állami oktatásban, ha a közelben egyáltalán nincs iskola. Mégis hogyan? A megoldást az ausztrál kormány School of the Air programja jelenti: eredetileg rádión keresztül, ma pedig már az internet segítségével adnak egyéni vagy csoportos órákat a gyerekeknek, akik délután a családtagjaikkal oldják meg a kapott feladatokat.

A diákok nagyjából 200 napot járnak iskolába. A tanév január végétől december végéig tart, a nyári szünet pedig december végétől január végéig. A 9-11 hetes tanítási negyedéveket kéthetes szünettel szakítják meg. Az ausztrál diákok reggel 9-től délután fél 4-ig ülnek az iskolákban.

 

4. Izland

Az izlandi kultúrában és hagyományőrzésben fontos szerepet tölt be a speciális kötési technikák elsajátítása, ami egyúttal azt is jelenti, hogy minden igazi izlandi rendelkezik legalább egy saját kezűleg kötött pulóverrel. A kötést annyira komolyan veszik a helyiek, hogy minden általános iskolában kötelező tantárggyá tették, fiúknak és lányoknak egyaránt. Míg nálunk reggel csak a számológép, a füzetek és a tankönyvek kerülnek az iskolatáskába, az izlandi kisdiákoknak a kötőtűt sem szabad otthon felejteniük.

 

5. Japán

Iskolakezdés Japánban: Április 1-jétől március 31-ig tart az oktatás, ami reggel fél 9-kor kezdődik és délután 5-kor ér véget. A japán diákok 40 perces ebédszünetet kapnak. 2002-ig évi 210 kötelező tanítási nap volt, amit 195-re csökkentettek (Magyarországon 181 a kötelező tanítási napok száma). A japán diákok 2002-ig szombaton is iskolába jártak, de azt mára, pár elitiskolát kivéve, eltörölték.

6. Kína

A tanév hivatalosan szeptembertől júliusig tart, de sok diák nyáron is bejár az iskolába, hogy tanuljon. A kínai gyerekek reggel fél 8-tól 5-ig vannak az iskolában, de közben haza mehetnek ebédelni.

 

7. Egyesült Államok

Államonként eltérő a tanév. Egyes államokban szeptembertől júniusig, máshol augusztustól májusig tart az oktatás. Sokan rácsodálkozunk, amikor azt olvassuk, vagy halljuk, hogy „5 éves iskolás”. Ez nem tévedés, ugyanis az amerikai gyerekek már 3 éves koruktól elkezdik az „előiskolát”, ahol számokat és betűket tanulnak, 5 éves kortól óvodába járnak, ám ez inkább iskola, hiszen már házi feladatot is kapnak a kicsik.

 

8. Franciaország

A francia tanév négy héthetes szakaszra tagolódik, általában egy- vagy kéthetes szünetekkel minden negyedév között. A tanév augusztusban kezdődik, és egészen júniusig tart. Egy átlagos tanítási nap reggel 8 és délután 4 között zajlik, kétórás ebédszünettel. Szerdán viszont nincs tanítás, ez a személyes fejlődés napja, ilyenkor járnak a gyerekek sportolni, zeneiskolába, stb.

 

9. Németország

Németországban a tanév augusztusban indul, és május végéig, június elejéig tart. Nyáron a diákok 12 hetes vakációnak örülhetnek. A tanítási napok fél 8-kor kezdődnek, és néhány tanuló akár este 6-ig is órákon ül.

 

10. Oroszország

A tanév hozzánk hasonlóan Oroszországban is szeptembertől júniusig tart. A diákok mindennap 8:30-ra mennek iskolába, és délután fél 4-ig vannak órákon. Az oroszországi tanév négy részre tagolódik, minden szakasz között tanítási szünetekkel.

 

11. Egyesült Királyság

A brit tanulóknak a tanév szeptemberben indul, júliusban ér véget, és a következő évet hathetes szünet előzi meg. A tanév trimeszterekre oszlik, karácsony és húsvét táján egy-egy szünettel a nyári vakáció mellett. Az Egyesült Királyság legtöbb iskolájában reggel 9-kor kezdődik a tanítás, és délután negyed 4-ig tart.

 

12. Magyarország

Itthon igazán sok lehetőség áll rendelkezésünkre: járhatnak a gyerekeink magán vagy állami intézménybe, de a hagyományos vagy alternatív oktatást képviselő tanárok közül is választhatunk. Kevesen tudják azonban, hogy az oktatás digitalizálása már hazánkban is felütötte a fejét: a miskolci és jászfényszarui Samsung Smart School osztálytermei a legkorszerűbb információs és kommunikációs eszközöket biztosítják a diákok számára, akik így innovatív és interaktív módon sajátíthatják el a tudást.

Forrás: www.hir.ma

Értékeld a bejegyzést
[Összesen: 0 Átlag: 0]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

20 lélegzetelállító kerékpáros útvonal a világ körül

A kerékpározás népszerűsége az elmúlt pár évben újjáéledt akár mint közlekedési mód, akár mint szabadidős sport. A kerékpárosok azonban gyakran azt mondják, hogy unatkoznak az...

Európa legjobb bringás túraútvonalai

Vannak olyan vidékek, amiket kétségkívül bringával a legjobb bejárni. Itt jönnek Európa kifejezetten élvezhető és edzettségi szinttől függetlenül is bármikor teljesíthető bringás túraútvonalai. Utazz...

10 olcsó street food a nagy világból

Olcsó, hiteles és biztos befutó az Instán - szeretjük a street food-ot, ahogy te is. A street food nem csak nagyszerű módja annak, hogy...

A világ kedvenc ételei 12 ország konyhájából

Előfordult már veled, hogy külföldre utaztál, de nem tudtad, hogy mit érdemes enni az adott országban? Mutatunk néhány jellegzetes ételt, amik nem csak különlegesek,...

10+1 legjobb vízicsúszda a világban

Vízicsúszda - csak egy pár másodperces élmény. De az milyen pár másodperc már, te jó ég! Van extrém magas, szupergyors, villogó, duplahurkos, ugratós és...