Kezdőlap Eddigi utunk Kis karácsony, nagy karácsony - lakóautóban!

Kis karácsony, nagy karácsony – lakóautóban!

Karácsony lakóautóban - Karácsonyi filigránSokan kérdeztétek, milyen a karácsony egy lakóautóban, áram, sütő, nagy hűtő… nélkül, kicsi helyen. Mivel mi már 1,5 éve élünk lakóautóban (2012. nyara óta), ez volt a második lakó-karácsonyunk, így akár már rutinosnak lehetne hívni minket.

Itt egy kis képes beszámoló! Semmi sem lehetetlen 🙂

 

Néhány nappal karácsony előtt nagy-nagy nyugalom szállt meg minket, Sok minden letisztult az elmúlt hetekben, hónapokban az életünk több területén. Minden feszültség elszállt, még az is, amiről azt sem tudtuk, hogy ott volt :))

Nagy békében, és jó kedvvel készültünk a karácsonyra. Újraolvastuk, mi mindent vittünk véghez 2013-ban: minden hónapban összeírjuk a termékeinket, tapasztalatainkat, ötleteinket, és listát vezetünk a megismert emberekről is. Hát, egy valamit el lehet mondani rólunk! Idén sem tétlenkedtünk, unatkoztunk :))

Aztán jött az egyik legnagyobb “feladat”: összeírtuk, hogy mi legyen a karácsonyi menü! Annyi minden került a listába, hogy kihirdettük, nálunk már december 20-tól ünnep van egészen január 6-ig!

Már karácsony előtt ünnepi étkeket készítettünk, mert hát karácsonykor is csak egy gyomra van az embernek, a miénk pedig igencsak összeszűkült a megváltozott étrend miatt (2013-ban ketten együtt fogytunk kb. 20-25 kilót, persze Péteré az érdem, ő vitte el a pálmát ebben a “versenyben”).

Ami az időjárást illeti, itt tiszta tavasz volt, van, és reméljük, hogy lesz is! Nap közben nem ritka a 18-22 fok, lehet sütkérezni a napon egy jó kávé mellett! Túl sok karácsonyi hangulat nincs, főleg nappal, de aztán ahogy besötétedik, és kigyulladnak a karácsonyi fények, sikerül a varázslat.

Ünnepi vásár Perpignan-ban
Karácsonyi vásár Perpignan-ban

Vásáros bódék Perpignan-ban
A bódékban mindenféle csecsebecse, finomság és ajándékötlet!

Perpignan-i vásár este
…aztán besötétedik, és kigyúlnak a fények! Így már egészen karácsonyos 🙂

Mivel ennyire szép, napsütéses, és meleg az idő, több tonnányi hóspray kell, hogy téli tájat lehessen varázsolni a tengerpartra…

Canet Plage - pár nappal az ünnepek előtt
Canet Plage – tengerpart pár nappal karácsony előtt

Napsütötte Canet Plage - 2013. december
Canet Plage – parti sétány pálmafákkal: hogy lesz ebből karácsonyi feeling???

Hóember, fenyőfa, és sok-sok hóspray!
A hóspray megtette hatását: tengerparti hóember

Canet Plage decemberben - itt biztos nem fáznak a jeges medvék
Jegesmedve, iglu… mi kellhet még a téli hangulathoz

A lakóautót is feldíszítettük papírból készült hópelyhekkel, mézeskalács karikákkal… Nincs sok helyünk, ezért előnyben részesítjük az egyszer használatos, több funkciós (értsd alatta: EHETŐ!) díszeket.

Karácsonyi csillag dekoráció házilag
Kevés eszközzel, sok leleménnyel készültek a díszek: hópehely papírból<

Serpenyős mézeskalács dísz
Nincs sütő, hogy lesz így mézeskalács? Hát serpenyőben!

Nekünk is van karifánk! Egyben megtanultunk egy új technikát, a filigránozást.

…aztán mi is díszbe öltöztünk, és jöhetett a karácsonyi vacsora: húsleves gazdagon, rántott tintahal karikák krumplipürével, saláták, a végére pedig fekete erdő torta, sok-sok tejszínhabbal 🙂 A Jézuskától mamuszt kértünk ajándékba, és ezeket büszkén viseljük azóta is! Hozott egy solar panelt is, de az nem fért be a nemlétező karifa alá!

Karácsonyi ebéd
“Egyszerű” karácsonyi ebéd: kacsamáj pástétom, kenyérben sült pástétom, sajtok, majonézes krumplisaláta, és egy új íz: a humusz (csicseriborsó krém)

Főzőcske lakóautóban, készül a karácsonyi vacsora
Készül a karácsonyi vacsora!

Szenteste - az asztal már megterítve
Karácsonyi asztal: a húsleves már ott figyel az asztalon! Háttérben az asztali cserépkályhák.

A karácsonyi vacsora tálalva!
Tálalva! Együnk már végre….

Húsleves után velős pirítós
…húsleves után velős pirítós, zöldségek… Mi már itt jól laktunk!

Karácsonyi finomságok egy asztalon
Mi szem-szájnak ingere… Tintahal karikák rántva, krumplipüré, svéd gombasaláta, kaszinó tojás, majonézes kukoricasaláta…. És ez mind a lakóautós konyhában készült!

Karácsonyi menü - második fogás!
Kár, hogy nem illatosak a fotók! Ínycsiklandó!

Karácsonyi vacsora, jó étvágyat!
Az összes kedvencem egy tányéron. Jó étvágyat!

A feketeerdő torta is lakóautóban készült
Hab a tortán: fekete erdő torta, természetesen ez is házilag készült!

Másnap (dec. 25.) “túléltük a nagy zabálást” kávé a tengerparton barátokkal, aztán jöhetett a jól megérdemelt délutáni ejtőzés (rém fárasztó ennyit enni!).

Másnapi kávézás barátokkal, Canet Plage
Szilvi és Sylvain… Ők hajnal 2-re értek haza a nagy családi vacsorából

Karácsony - karácsony másnapján: kabát nem kell, de napszemüveg nem árt!
Elég egy pulcsi is, de a napszemüveg kötelező elem!

Karácsonyi desszertek a kávé mellé
Szilvi, Louis és Patrick – jut egy kis házi karácsonyi süti is a kávéhoz!

Ezzel vége is lett a karácsonynak, Franciaországban ugyanis csak a 25. piros betűs, 26-án már irány a munka… Persze a többség itt is igyekszik szabit kivenni, és bejárni a rokonságot, kirándulni, lazítani egy kicsit szilveszter előtt.
Mi 2014. tervezgetésével, célok kitűzésével, elsajátítandó ügyességek listájának készítésével múlatjuk majd 2013. utolsó napjait, de előtte még jelentkezünk!

 

BOLDOGSÁGOS ÜNNEPEKET, ÉS SOK-SOK ÉLMÉNYT MINDENKINEK!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

A 6 legnépszerűbb úti cél szilveszterre

Te tudod, már hol leszel idén december 31-én mikor éjfélt üt az óra? Ha még nem, a most következőkben bemutatunk hat olyan mesés várost,...

Karácsonyi üdvözlet – Karácsonyra – Nektek!

Karácsonyi üdvözlet: Útra kélt az erdő ezer fenyőfája örömet szerezni szerte a világba. Meghittség, boldogság, szeretet és béke legyen a családod örökös vendége! Boldog...

A 8 legfurcsább szilveszteri szokás a világon

El tudod képzelni, hogy az újévi pezsgődben papírdarabkák úszkáljanak vagy, hogy ordibálva dobáld ki az ablakon a használt cuccaidat szilveszterkor? Olvass tovább, ha kíváncsi...

Karácsonyi menük a világ körül

A karácsonyi menü sok családban évtizedekig változatlan marad, sokaknál a halászlé és a töltött káposzta nélkül nem is lenne teljes az ünnep. De vajon...

20 lélegzetelállító kerékpáros útvonal a világ körül

A kerékpározás népszerűsége az elmúlt pár évben újjáéledt akár mint közlekedési mód, akár mint szabadidős sport. A kerékpárosok azonban gyakran azt mondják, hogy unatkoznak az...