Kezdőlap Eddigi utunk Franciaország Zene ünnepe katalán módra

Zene ünnepe katalán módra

fete de la musique canet 2014Zene ünnepe – 1982 óta minden évben megrendezésre kerül június 21-én. Ezen a napon, pontosabban estén-éjszakán több mint 100 ország városaiban minden sarkon zene szól.

 

Francia kezdeményezésre a Zene Ünnepét 1982 óta ünnepeljük a nyár első napján, azaz június 21-én. Az ötlet azonban még 1976-ból, az akkor a Radio France-nál (ejtsd: rádio fransz) dolgozó amerikai zenésztől, Joel Cohen-től származik. 1982-es bevezetését pedig Jack Lang, akkori francia kulturális miniszternek köszönhetjük.

Zene ünnepe - Fete de la Musique hivatalos logója
Fête de la musique (ejtsd: fet dö lá müzik), a Zene ünnepe hivatalos logója

 

Zene ünnepe – Képes beszámoló Canet Plage-ból (ejtsd: káné plázs)

Talán az egyetlen kritérium, aminek illik eleget tenni a Zene ünnepén, az az együttesek közötti távolság. Mindenki igyekszik úgy elhelyezkedni, hogy ne legyen áthallás a különböző zenei stílusok között.

Az utcákon végig sétálva egyik zenei stílusból egy teljesen másikba lépsz át.

Zene ünnepe - Fete de la Musique sétáló utca
Zene ünnepe – újabb együttes a sétáló utcában

Utcákon, tereken, éttermekben szól a zene. Épített színpadon, utcán vagy akár menet közben zenélnek az együttesek.

Zene ünnepe - Fete de la Musique 2014 Canet Plage, központi színpad
Zene ünnepe – központi színpad, Canet Plage 2014

 A zene ünnepe remek alkalmat biztosít a zenészeknek a fellépésre. A nagy számú lelkes közönség biztosított. Mindenfelé hömpölyög a tömeg, a bárok éttermek, fagyizók, sőt még a körhinta is tömve. Ezen az estén mindenki jól jár!

Zene ünnepe - Canet Plage 2014, Place de la Méditerrannée
Zene ünnepe – zenekedvelők, amerre csak a szem ellát (Canet, főtér)

Zene ünnepe - Fete de la Musique 2014 Canet Plage, Bika a háztetőn étterem
Zene ünnepe – Los Niños együttes spanyol dallamokkal szórakoztatja a Bika a háztetőn étterem lelkes közönségét (videó ízelítő kicsit lejjebb)

 

Canet-ban (ejtsd: káné) éjszakai piac színesíti az ünnepet. A tengerparti sétányon kirakodó árusoknál is szól a zene. Mindenki találhat itt valami apróságot magának az ékszerektől a nyári tetoválásig.

Éjszakai, tengerparti piac - Canet Plage
Éjszakai piac – Már elmúlt este 10 óra, és még mindig nincs teljesen sötét!

Éjszakai piac - Canet Plage
Éjszakai piac Canet Plage – mindenféle csecsebecsével!

Mivel Spanyolország innen csak egy macskaugrásnyira van, a spanyol hatás a zene ünnepén is érezteti hatását.  A Los Niños (ejtsd: losz ninyosz) együttes 2 gitárosa és a billentyűs hamisítatlan spanyol hangulatot varázsolt a Bika a háztetőn étterem lelkes közönségének. 

Nagy nyári meleg, spanyol hangulat, remek zene. Mi hiányozhat még? Például egy kellemes spanyol ital, a sangria (ejtsd: szangrija). A receptet pár nap múlva megtalálod a facebook oldalunkon!

 

Van finom, hűsítő italrecepted? Oszd meg velünk a kommentek között!

Értékeld a bejegyzést
[Összesen: 0 Átlag: 0]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

20 lélegzetelállító kerékpáros útvonal a világ körül

A kerékpározás népszerűsége az elmúlt pár évben újjáéledt akár mint közlekedési mód, akár mint szabadidős sport. A kerékpárosok azonban gyakran azt mondják, hogy unatkoznak az...

Európa legjobb bringás túraútvonalai

Vannak olyan vidékek, amiket kétségkívül bringával a legjobb bejárni. Itt jönnek Európa kifejezetten élvezhető és edzettségi szinttől függetlenül is bármikor teljesíthető bringás túraútvonalai. Utazz...

10 olcsó street food a nagy világból

Olcsó, hiteles és biztos befutó az Instán - szeretjük a street food-ot, ahogy te is. A street food nem csak nagyszerű módja annak, hogy...

A világ kedvenc ételei 12 ország konyhájából

Előfordult már veled, hogy külföldre utaztál, de nem tudtad, hogy mit érdemes enni az adott országban? Mutatunk néhány jellegzetes ételt, amik nem csak különlegesek,...

10+1 legjobb vízicsúszda a világban

Vízicsúszda - csak egy pár másodperces élmény. De az milyen pár másodperc már, te jó ég! Van extrém magas, szupergyors, villogó, duplahurkos, ugratós és...