Kezdőlap Eddigi utunk Franciaország Zene ünnepe katalán módra

Zene ünnepe katalán módra

fete de la musique canet 2014Zene ünnepe – 1982 óta minden évben megrendezésre kerül június 21-én. Ezen a napon, pontosabban estén-éjszakán több mint 100 ország városaiban minden sarkon zene szól.

 

Francia kezdeményezésre a Zene Ünnepét 1982 óta ünnepeljük a nyár első napján, azaz június 21-én. Az ötlet azonban még 1976-ból, az akkor a Radio France-nál (ejtsd: rádio fransz) dolgozó amerikai zenésztől, Joel Cohen-től származik. 1982-es bevezetését pedig Jack Lang, akkori francia kulturális miniszternek köszönhetjük.

Zene ünnepe - Fete de la Musique hivatalos logója
Fête de la musique (ejtsd: fet dö lá müzik), a Zene ünnepe hivatalos logója

 

Zene ünnepe – Képes beszámoló Canet Plage-ból (ejtsd: káné plázs)

Talán az egyetlen kritérium, aminek illik eleget tenni a Zene ünnepén, az az együttesek közötti távolság. Mindenki igyekszik úgy elhelyezkedni, hogy ne legyen áthallás a különböző zenei stílusok között.

Az utcákon végig sétálva egyik zenei stílusból egy teljesen másikba lépsz át.

Zene ünnepe - Fete de la Musique sétáló utca
Zene ünnepe – újabb együttes a sétáló utcában

Utcákon, tereken, éttermekben szól a zene. Épített színpadon, utcán vagy akár menet közben zenélnek az együttesek.

Zene ünnepe - Fete de la Musique 2014 Canet Plage, központi színpad
Zene ünnepe – központi színpad, Canet Plage 2014

 A zene ünnepe remek alkalmat biztosít a zenészeknek a fellépésre. A nagy számú lelkes közönség biztosított. Mindenfelé hömpölyög a tömeg, a bárok éttermek, fagyizók, sőt még a körhinta is tömve. Ezen az estén mindenki jól jár!

Zene ünnepe - Canet Plage 2014, Place de la Méditerrannée
Zene ünnepe – zenekedvelők, amerre csak a szem ellát (Canet, főtér)

Zene ünnepe - Fete de la Musique 2014 Canet Plage, Bika a háztetőn étterem
Zene ünnepe – Los Niños együttes spanyol dallamokkal szórakoztatja a Bika a háztetőn étterem lelkes közönségét (videó ízelítő kicsit lejjebb)

 

Canet-ban (ejtsd: káné) éjszakai piac színesíti az ünnepet. A tengerparti sétányon kirakodó árusoknál is szól a zene. Mindenki találhat itt valami apróságot magának az ékszerektől a nyári tetoválásig.

Éjszakai, tengerparti piac - Canet Plage
Éjszakai piac – Már elmúlt este 10 óra, és még mindig nincs teljesen sötét!

Éjszakai piac - Canet Plage
Éjszakai piac Canet Plage – mindenféle csecsebecsével!

Mivel Spanyolország innen csak egy macskaugrásnyira van, a spanyol hatás a zene ünnepén is érezteti hatását.  A Los Niños (ejtsd: losz ninyosz) együttes 2 gitárosa és a billentyűs hamisítatlan spanyol hangulatot varázsolt a Bika a háztetőn étterem lelkes közönségének. 

Nagy nyári meleg, spanyol hangulat, remek zene. Mi hiányozhat még? Például egy kellemes spanyol ital, a sangria (ejtsd: szangrija). A receptet pár nap múlva megtalálod a facebook oldalunkon!

 

Van finom, hűsítő italrecepted? Oszd meg velünk a kommentek között!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

Tenerifei ízek – Almogrote

Tenerifei ízek | Az almogrote kemény sajtokból, paprikából, olívaolajból, fokhagymából készülő feltét, amelyet főként pirított kenyérre kenve tálalnak. Az étel La Gomera szigetéről -...

Tenerifei ételek – Papas arrugadas con mojo

Tenerifei ételek | Ha tenerifei nyaralásodból hazatérvén nosztalgiával gondolsz a pikáns mártással (mojo picón) tálalt „ráncos” krumplira (papas arrugadas), az itt található recept alapján...

Tenerife – Különleges ételek, amelyeket ki kell próbálnod

Tenerife - különleges ételek | Ha meg akarod ismerni Tenerife lelkét, és a kanári emberek kultúráját, feltétlenül el kell merülnöd legalább egy kicsit a...

Karantén lakóautóban

Közel 2 hónap karantén lakóautóban - január 2-án érkeztünk meg Tenerifére, és pár hétre rá megérkezett a korona vírus és a karantén is. Kezdetben...

Saját lakás és gyerek helyett utazni vágynak a fiatalok

A korábbi generációk és a mai fiatalok között a legnagyobb különbséget az életcélok jelentik: a hagyományos felnőttkori sikermércék – mint a gyerekvállalás, ingatlanvásárlás –...