Andorra

Andorra La Vella

Andorra la Vella - a főváros főutcájaAndorra – 468 km²-nyi hercegség a Pireneusokba ékelődve Franciaország és Spanyolország között. 2000m feletti hegycsúcsok, hóesés még akár a nyár közepén is, síparadicsom, franciák bevásárlóhelye…, és ez csak néhány a hercegség arcai közül >>

 

Andorra, a hercegség

Andorrai Hercegség, másként Andorrai Fejedelemség vagy Andorrai Völgység (katalánul Principat d’Andorra) a Pireneusok keleti részén, Franciaország és Spanyolország között terül el. Európa legnagyobb törpeállama, amit kb. 70 ezren laknak, és ahol a hivatalos nyelv a katalán.

Andorra térképSzemben a Monaco-i Hercegséggel, ahol ténylegesen van herceg is (Albert herceg), itt kormányfő vezeti az országot. A helyzet egy kicsit fura, mert a XI. században fennhatósági vita alakult ki Urgell püspöke (jogilag övé volt a terület feletti ellenőrzési jog), és s szomszédos francia gróf között.

1278-ban a konfliktust a mai napig fennálló társhercegséggel hidalták át, amely szerint az Andorra feletti uralom megosztott a francia Foix grófja (akinek társhercegi címe később a francia államfőre szállt) és a katalán (spanyolországi) La Seu d’Urgell püspöke között. A társhercegség feudális intézménye által született meg a mai Andorra.

Andorra felülről

Andorra madártávlatból

A Pireneusok völgyében egykor elszigetelt ország ma a turizmusnak és a kedvező adózási szabályoknak (ingyenes betegellátás, vámmentesség, adóparadicsom, stb.) köszönhetően virágzik.

A síparadicsom

A hercegség a Pireneusokban fekszik. Az átlagos tengerszint feletti magasság 1996 méter, a legmagasabb pont a Coma Pedrosa, 2946 méterrel. A hegyvidéket három keskeny völgy osztja Y alakban. A völgyben halad a fő vízfolyás, a Valira folyó, amely Spanyolország felé folyik.

Andorra - port denvalira peter

Péter 2.408 méter magasan a Port d’Envalira-nál

Andorra - Pas de la Casa télenMielőtt Andorrába indulsz, érdemes utánanézni, hogy milyenek az időjárási viszonyok. Velünk egyszer már megesett, hogy egy kávézásnyi idő alatt 7 fokot esett a hőmérséklet, mindez a nyár kellős közepén. Fontos felszerelés a hólánc, ami nélkül rossz idő esetén nem engednek be a hercegségbe. Itt még nyáron is elkaphat egy váratlan hóvihar…

Andorra - havas montage

Júniusi hógolyózás. Hiába van meleg, a kezed ugyanúgy lefagy a hótól, mint télen!

 

A bevásárló központ

Andorra, és azon belül is Pas de la Case (ejtsd: pádölácáz – határváros a francia oldalon), valódi pláza a franciáknak. Jelentősen olcsóbb itt az alkohol, és a dohányáru, talán ezek a legkeresettebb cikkek.

Andorra - pas de la case bevásárlás montage

Pas de La Case – A hercegség bevásárló központja

Itt kezdődik a bevásárló turizmus, ami aztán világmárkákkal folytatódik a fővárosban, Andorra la Vella-ban. Mintha csak ország méretű Váci utcán sétálnál…

Andorra - bevasarlas andorra la vella montage

Andorra la Vella – nem gond a bevásárlás, minden boltban beszélnek katalánul, franciául, spanyolul, angolul, de még oroszul is!

 

Andorra la Vella, a főváros

Ha Franciaországból mész a hercegségbe, majdnem az egész országon át kell autóznod, hogy elérj a fővárosba.  Itt él az összlakosság 1/3-a.

Sétálj velünk egyet a főváros utcáin!

Andorra la vella lovak

Megérkezünk a fővárosba, Andorra la Vellába

andorra la vella belváros

A főváros belvárosa

andorra la vella belváros2

Híd a folyón, a belvárosban

Andorra la Vella - noblesse du temps dali

Ugyanitt található Salvador Dalí alkotása: “La noblesse du temps”

andorra la vella hotel

Ennek a szállodának nem elég az 5 csillag, még GL (grand luxe – nagy luxus) fokozata is van…

Andorra la Vella - Caldea Spa

Caldea Spa – ide térhetnek be a vásárlástól kifáradt turisták egy kis felüdülésre

Utunk Spanyolországon keresztül vezetett vissza Franciaországba. Alig egy nap alatt 3 országot jártunk be 🙂

Itt is olvashatsz Andorráról >>

Te is jártál már furcsa, nem szokványos országokban, helyeken? Oszd meg velünk élményeidet a kommentek között!

utazás nyaralás - további kérdések

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

Tagged with:     , ,

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ÉletVáltók Magazin

Mi eldöntöttük, váltottunk, szabadon élünk nap mint nap, és ezt megosztjuk Veled. Hogy miért? Azért, hogy megmutassuk, az életnek nem muszáj olyan átkozottul nehéznek lennie. E-mail: utazasramentem@gmail.com

  Feliratkozás

  Itt add meg az e-mail címed, hogy ne maradj le semmiről!

  Kategóriák

  Egyéni támogatás

  Fontos Információ!

  A támogatás 1 forint is lehet, nincs kötelező összeg.