Déf-Afrika Franciaországba jön

Nizza - Nice, Cote d'Azur

Dél-Afrika FranciaországIdén az év első felét Dél-Afrikában töltöttük. Számos tapasztalatra, élményre és barátra tettünk szert az afrikai nap alatt. Dél-Afrika gyönyörű ország, ha egyszer beveszi magát a bőröd alá, nehezen szabadulsz tőle. A jelenlegi biztonsági helyzet miatt azonban nem könnyen élhető hely, főként nők és gyerekek számára. Ezért sokan fontolgatják az áttelepülést…

Pár napja érkeztünk vissza Nizzából. Innen indultunk 3 évvel ezelőtt lakóautós körutunkra, és azóta még egyszer sem mentünk vissza, bár eddigi utunk során még mindig azt a környéket találtuk a legklasszabbnak. Vegyes érzelmekkel készülődtünk az útra. Nem tudtuk, most is olyan fantasztikusnak találjuk-e majd a Côte d’Azure-t (ejtsd: kot dazür – Azúrpart), mint mikor ott éltünk.

A visszaút apropója az volt, hogy egy dél-afrikai barátunk jött át országnézőbe, mert szeretne családostul átköltözni Európába. Jenő barátunk Erdélyből származik, már 24 éve él Dél-Afrikában. A felesége kínai, és van egy tündéri 8 éves kislányuk.

Dél-Afrika Franciaország - Jenő és a család

Jenő, Emily (a nej) és Vivien (a kislányuk) – ezen a képen még dél-afrikai megismerkedésünk idején a vidámparkban

…és hogy miért akarnak költözni? Itt a történet dióhéjban, kizárólag erős idegzetűeknek!

Tavaly fényes nappal fegyveresek hijack-elték Jenő feleségének az autóját az iskola előtt, aki alig tudta kimenekíteni a kocsiból a kislányukat. Dél-Afrikában ugyanis az a “módi”, hogy gyerekkel együtt lopják az autót, akit aztán eladnak szervkereskedőknek vagy a witch doctor-nak… Na, azóta a feleségnek érthető módon nincs tovább maradása Dél-Afrikában, bármennyire is csodás egy ország! Emily Angliát nézte ki maguknak úgy, hogy még soha életében nem tette be a lábát oda.., de Jenőnek nem annyira tetszett az ötlet.

És ekkor jöttünk mi be a képbe. Sikerült meggyőzni Emily-t, hogy Európa nem csupán Angliából áll, vannak ott más, kellemesebb éghajlatú és életszemléletű országok is 🙂 Még akkor felajánlottuk, hogy ha még szeptemberben átjönnek, akkor mi vállaljuk, hogy visszamegyünk Nizzába és környékére (kb. 600km jelenlegi állomáshelyünktől), és mindent/mindenkit megmutatunk.

Dél-Afrika Franciaország - utazás Nizzába

Perpignan – Nizza: a francia-spanyol határról át a francia-olasz határra

…és elkezdődött az utazás megszervezése! Kezdésnek szereztünk jó áron repjegyet Jenőnek. Aztán meg kellett szervezni a mi átutazásunkat, a nizzai szállást és autóbérlést, valamint biztonságos helyet lakóautónknak és robogónknak.

Dél-Afrika Franciaország - indul a nizzai túra

Gépparkunk barátok házának pálmafás kertjében kapott helyet, mi meg hajnalban várjuk a buszt, ami Nizzába visz 🙂

A röpke 10 órás buszút során újra bejártuk a francia tengerpart nagyobb városait. Így jártunk Monpellier-ben, Nîmes-ben, Avignon-ban, Aix-en-Provence-ban, Marseille-ben és Toulon-ban , míg végül megérkeztünk Nizzába.

Dél-Afrika Franciaország - utazás Nizzába

Egy utazás képei: Perpignan – Nizza

Átvettük a bérelt autót a buszállomáson, és már indultunk is felfedezni a régi kedvenc helyeinket 🙂

Dél-Afrika Franciaország - kirándulás a Cote d'Azure-ön

Kedvenc kávézó, legszebb panoráma, marina, legjobb tengerpart, piac és régi barátok – újratöltve!

Másnap megjött Jenő is, és ezzel kezdetét vette számára a francia kalandtúra. Őt sem kíméltük, alig szállt le a repülőről, máris vittük kirándulni!

Dél-Afrika Franciaorszg - a megérkezés

Jenő megérkezett, és rögtön kapott egy kis kóstolót a Cote d’Azur-ből

A hétvégén is faltuk a kilométereket: Nizza, Eze, Monaco és Olaszország kerültek terítékre. Naná hogy nem hagytuk ki a kedvenc pizzériánkat sem Ventimiglia-ban (ejtsd: ventimij)!

kirándulás Monaco Olaszország

Jó társaságban gyorsan telik a hétvége – szállásadó barátunkkal, Mónikával Olaszországban és Monaco-ban

Nem csupa kirándulással, és mókázással teltek Jenő franciaországi napjai. Sok-sok kérdéssel érkezett, amire igyekeztünk rendre megfelelni. Bemutattuk Jenőt a Côte d’Azur-i francia-magyar szövetség elnökének, szereztünk kapcsolatot munkához, iskolához, orvoshoz, ügyvédhez, lakásbérléshez és megismertettük helyi magyarokkal is.

Ismerősök és barátok

Régi barátság – új ismeretségek. Az egyik csapattal hajnali 2 órakor főztünk paprikás krumplit bográcsban a cannes-i tengerparton

A sok kirándulás, és utánajárás mellett természetesen jókat ettünk, és remek volt a társaság is.

Dél-Afrika Franciaország és Magyarország egy asztalnál, egy asztalon

Dél-Afrika Franciaország és Magyarország finomságai az asztalon, hogy még jobb hangulatban teljenek a gyakran éjszakába nyúló beszélgetések

Aztán Jenő hazautazott tele tapasztalatokkal (és minimum plusz 2-3 kiló pocakkal, hiába, a magyar konyha, az magyar konyha…), mi pedig visszabuszoztunk a francia-spanyol határra 🙂 Mi megtettünk minden tőlünk telhetőt, most már Jenőnél a labda!

Nizza - Nice, Cote d'Azur

Nizza, Cote d’Azur – a világ egyik legszebb helye

Nagyon szerettük ezt az aktív és energiával feltöltős hetet Nizzában és környékén. Jó volt feleleveníteni a dél-afrikai emlékeket Jenővel, és visszamenni azokra a helyekre, amik 4 évig tartó nizzai életünk mindennapjait jelentették. Még most is ez a világ egyik legszebb helye!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

Tagged with:     , ,

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ÉletVáltók Magazin

Mi eldöntöttük, váltottunk, szabadon élünk nap mint nap, és ezt megosztjuk Veled. Hogy miért? Azért, hogy megmutassuk, az életnek nem muszáj olyan átkozottul nehéznek lennie. E-mail: utazasramentem@gmail.com

  Feliratkozás

  Itt add meg az e-mail címed, hogy ne maradj le semmiről!

  Kategóriák

  Egyéni támogatás

  Fontos Információ!

  A támogatás 1 forint is lehet, nincs kötelező összeg.