Kezdőlap Életmód Váltó Ezért érdemes élményekre költened tárgyak helyett

Ezért érdemes élményekre költened tárgyak helyett

Minden nap keményen dolgozol, de végül csak annyi pénzed marad, hogy jól meg kell gondolnod, mire költöd. Érdemes olyan dolgokra, amiről a tudomány is azt mondja, hogy boldoggá tesznek. Az érzelmi intelligenciával foglalkozó Travis Bradberry tanácsai a Forbes.com-ról.

A javak paradoxona

Thomas Gilovich, a Cornell University pszichológiaprofesszora által elvégzett húszéves kutatás egyértelmű következtetésre jutott: ne költsd a pénzed tárgyakra. Az a baj a tárgyakkal, hogy nagyon gyorsan elmúlik a boldogság, amit okoznak. Ennek három fontos oka van:

  1. Hozzászokunk az új javakhoz. Ami egyszer újdonságnak és izgatónak hatott, hamar megszokott lesz.
  2. Egy magasabbra rakjuk a lécet. Minden új vásárlás új elvárásokat hoz. Amint hozzászoktunk valamihez, egyből jobbat keresünk.
  3. A szomszéd fűje mindig zöldebb. A tárgyakat természetüknél fogva hasonlítgatjuk. Veszünk egy új autót, és elégedettek vagyunk vele, egész odáig, amíg a barátunk nem vesz jobbat. És valaki mindig vesz jobbat.

„A boldogság egyik ellensége az alkalmazkodás” – mondja Gilovich. „Új dolgokat veszünk, hogy boldoggá tegyenek minket, és sikerül is. De csak egy ideig. Az új dolgok először izgalmasak, de aztán alkalmazkodunk hozzájuk”.

A javak paradoxona, hogy feltételezzük, hogy a boldogságot, amit valami megvásárlásával szerzünk, olyan sokáig tart majd, mind maga a dolog, amit megvettünk.

Ösztönösen úgy gondoljuk, ha valamit állandó jelleggel láthatunk, hallhatunk és megfoghatunk, az jelenti a lehető legnagyobb értéket. De ez tévedés.

Az élmények hatalma

Gilovich és más kutatók szerint és az élmények – legyenek akármennyire is múlandók – sokkal tovább tartó boldogságot jelentenek, mint a tárgyak. Megmagyarázom, miért.

Az élmények részei lesznek az identitásunknak. Nem a tárgyaink vagyunk, de mi vagyunk minden, amit valaha láttunk, amit valaha tettünk, az összes hely, ahol voltunk. Egy okosóra megvásárlása nem változtatja meg, aki vagy, de ha szabadságot veszel ki, és az elejétől a végéig megmászod az Appalache-hegységet, az valószínűleg igen.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Érdekes olvasmányok

Húsvéti ételek a nagyvilágban

Nagy léptekkel közeledik a keresztény vallás legszentebb ünnepe a húsvét. Vajon mit esznek a világ más országaiban ebben az időszakban? Az új élet szimbóluma, a tojás szinte...

Húsvéti szokások a világban

Húsvét ünnepén egyes országokban furcsa hagyományokat tartanak. Az egyik legfurcsább húsvéti szokás a világ számára, a hazánkban is hagyományos locsolás, amit a világon kizárólag rajtunk kívül...

Tenerife kirándulás – Los Gigantes és Masca

Eljött a kirándulások ideje! A megérkezésünket követő pár napban többször besétáltuk Tenerife déli részének legszebb strandjait és partszakaszait. Most motorra fel, hogy újabb területeket...

Tenerife látnivalók – Tenerife déli partszakaszai és legszebb strandjai

Az örök tavasz szigete csábítóan sokarcú nyaralóhely, bár nevezhető telelő helynek is, hiszen nagyon sokan - köztük mi is - a hideg évszakok elől...
video

Ufónak nézték őket: motorral indulnak Mongóliába Győrújbarátról – videó

Payer Gábor és Koteczki Ervin nem mindennapi kaland kezdetéig számolja vissza a perceket: két keréken indulnak Mongóliába. A túra szombaton, a győrújbaráti motorostalálkozóról startol. Egy...